subota, 3. svibnja 2014.

Optužbe na adresu UKC-a Tuzla: odriče se rođene sestre zbog smrti majke!


Autor pisma Jasminka Halilović se zbog ljutnje i ogorčenosti odlučila obračunati sa svojom rođenom sestrom Lejlom Džambić uposlenicom UKC-a Tuzla, zbog smrti majke pozivajući se na nezakonito potpisivanje medicinskog dokumenta, potvrde o smrti majke.

U pismu se između ostalog navodi da se iza svega krije njena pohlepa na imovinu, odnosno ostavština umrle Devlete Halilović, inače rođene Zeničanke sa posljednjim prebivalištem iz mjesta Tuzla.

Inače, krajem marta prošle godine ulice Tuzle su osvanule oblijepljene plakatima/pismima PAŽNJA – DA LI ZNATE PORED KOGA ŽIVITE? sa popratnim tekstom o odricanju sestre zbog pohlepnog pohoda na majčinu imovinu: 2(dva) stana, vikend kuća(?), novac u velikom iznosima”.

Pismo prenosim u cjelosti bez izmjena:

UKC-u TUZLA, UGLEDNOM i SLAVNOM Prepoznatljiva skraćenica sa epitetima UGLEDAN i SLAVAN!? A u pozadini zastrašujuća realnost! Šta i koga si sve iznjedrio, UKCeu „UGLEDNI“?

Dr. Džambić Imerović Lejlu, anesteziologa na hirurškom odjeljenju, Dr. Mirsadu Prašo, anesteziologa na hirurškom odjeljenju, Dr. Hadžimešić Muneveru, anesteziologa na hirurškom odjeljenju, Dr. Elmira Čičkušića, Dr. Narhelu Mujačić, Dr. Erminu Iljazović, Dr. Hariza Hadžagića i NN lica, kojima je poznato kakav je tretman primjenjen na pacijentu, mojoj mami, Halilović Devleti, smještenoj u vrijeme hospitalizacije na HIRURŠKO odjeljenje - INTENZIVNE NJEGE, iako NIJE OPERISANA ni u jednom momentu bolničkog tretmana.

Moja mama je rodila dvije kćerke, jedna sam ja, a druga je, UKCeu, Tvoja zaposlenica, Džambić Imerović Lejla. Da li si me, UKCeu, vidio da dolazim u posjetu svojoj obožavanoj mami? NE, UKCeu. Kako bi me mogao vidjeti, kada mi je Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla,samovoljno odredila isključivo noćne posjete i to u kasnim noćnim satima.

Bukvalno sam, UKCeu, a po uputstvima Tvoje zaposlenice, utrčavala i istrčavala iz prostora maminog bolničkog smještaja. Znaš li Ti, UKCeu, a ja tada nisam bila toga svjesna, jer sam beskrajno vjerovala Tvojoj zaposlenici, da je ona, Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla, SMIŠLJENO meni odredila isključivo noćne posjete, a ishod toga je bio: JA SE, „slavni“ UKCeu, NISAM OPROSTILA OD SVOJE MAME. NISAM TE NIKADA HTJELA, niti namjeravala prozvati ZA SMRT moje mame, jer kriva je ONA, Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla! Ali, „slavni“ UKCeu, KRIV si i TI. 

Ti si dopustio da u Tvojim redovima funkcioniše takva zaposlenica, koja se samovoljno ponaša, a Ti je, UKCeu, ne kontrolišeš i ne sankcionišeš njene neetičke, antihipokratske i nezakonite radnje. Jer, dopustio si, „slavni“ UKCeu, da Tvoja zaposlenica, dr.Džambić Imerović Lejla, smjesti našu mamu na neodgovarajuće odjeljenje, „liječi“ je samostalno i nesavjesno, sprječava posjete i zabranjuje ih, nagovara svoje kolege da u vezi sa posjetama našoj mami upućuju isključivo na nju, „uspavljuje“ mamu pri svakoj meni smišljeno određenoj noćnoj posjeti, ne informiše o maminom zdravstvenom stanju, nakon mamine smrti preuzima ulogu administrativnog radnika prilikom pripreme važne medicinske dokumentacije, koja je bez kontrole,a neispravna, zvanično puštena u javni promet, odlučuje o HITNOJ sahrani bez razloga i u zakonski upitnim vremenskim okvirima, poziva svog sina, Džambića Jasmina, da nezakonito potpiše medicinski dokument moje, naše mame, a mene niti poziva, niti me obavještava o tom potpisivanju.

Tako se njen sin izjasnio da se obdukcija neće provoditi, a očigledno je bila neophodna, s obzirom na veoma čudnovato ponašanje Tvoje zaposlenice, „slavni“UKCeu, kao i Tvoje čudnovato odobravanje takvog ponašanja, „slavni“ UKCeu.Tada je funkciju Tvog direktora vršio dr.Elmir Čičkušić. On je dopustio da se u javni promet pusti neispravno potpisana Obavijest o smrti i obdukciji, na kojoj se potpisao sin Tvoje zaposlenice, a unuk moje mame, što znači da je u pitanju neka smutna radnja, budući da ni u jednom članu zakona takvu obavijest nije predviđeno da potpisuje UNUK.Kako je todirektoru, „slavnog“ UKC-a, promaklo, kad je on, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH odgovoran za ispravnost navedenog medicinskog dokumenta?

Kakvu tek lakrdiju predstavlja neispravno popunjena, a puštena u javni promet kao ispravna, Potvrda o smrti, bez ključnih podataka u njoj. 

Nema podatka o licu koje je utvrdilo smrt, gdje se predviđa podatak o liječniku mrtvozorniku. Nema predviđenog potpisa lica koje je ustanovilo smrt, nego je na tom mjestu, predviđenom za potpis, samo navedeno ime jednog medicinskog radnika bez njegovogpotpisa.U ovjeri dokumenta stavljen je pečat doktora, sa potpisom ZA, tj. neko se drugi potpisuje umjesto imenovanog doktora? Naknadno, „slavni“ UKCeu, navodiš, da je smrt konstatovao jedan medicinski radnik, odnosno dr. Hadžagić Hariz. Ali, priznaj, „slavni“UKCeu, koji, uzgred, nikada nisi priznao svoje greške, a pravio si ih bezbroj, da je taj novi naknadni podatak poprilično sumnjiv i da se, takođe, pribraja brojnim sumnjamau maminu prirodnu smrt. Kakvom je to brzinom popunjavan taj važan dokument i zbog čega je popunjavan takvom nemarnošću da je učinjena kardinalna greška u navođenju podatka o datumu rođenja, po kojem je mama rođena 16 dana prije smrti? 

Sumnjam, „slavni“UKCeu, u Tvoje ispravno ponašanje, i u Tvoje zakonito postupanje u vrijeme mamine hospitalizacije, što potkrepljuju materijalni dokazi.

Poteze svoje zaposlenice, „slavni“ UKCeu, dr. Džambić Imerović Lejle, nisi provjeravao, zato si saučesnik u zločinu svoje zaposlenice, jer je ona Tvoju inferiornost iskoristila premudro „POMOGAVŠI“ našoj mami da ranije napusti ovaj svijet.

Zašto? Tek je odgovor na to zapanjujući! Zbog pohlepe i gramzivosti za maminim novcem, maminom imovinom. Zar to nije nižerazredno ponašanje,koje je uzok činjenju njenih krivičnih djela, od kojih prvog i najtežeg krivičnog djela: UBISTVO SVOJE MAME SA PREDUMIŠLJAJEM, u čemu si , „slavni“UKCeu, pomogao Tvojoj zaposlenici, dr. Džambić Imerović Lejli, i naveo je na monstruozni zločin, zbog čega si nesumnjivo odgovoran.

Tvoja zaposlenica, u sadejstvu s Tobom, „slavni“ UKCeu, dr. Džambić Imerović Lejla, nije ubila samo našu mamu, Devletu Halilović, već je „ubila“ i svoju sestru i našu porodicu, pogazila je brutalno sve ono nad čime je naša mama čitav život brižno bdjela, a sve to iz svojih najnižih pobuda u cilju ostvarenja svoje bezgranične pohlepe.

Znam, „slavni“ UKCeu, da Ti djeluje idiotski moje slijepo vjerovanje u poštenost i iskrenost Tvoje zaposlenice, od nje neljudski i šokantno iznevjereno, pa si zbog toga odbacivao svoju odgovornost za smrt moje mame, prebacujući lopticu na neposredne sudionike ovog slučaja, prvenstveno, a nepravedno, na autora ovog pisma, pominjući uvredljivo „nesređene porodične odnose“, o kojima „slavni“ UKCeu, nisi mogao znati, osim iz eventualne iskrivljene interpretacije svoje zaposlenice, stoga, „slavni“ UKCeu, mnogo si neargumentovano vrijeđao, mnogo si gazio ljudsko dostojanstvo i neprocjenjivu vrijednost onoga što se naziva ljudskošću. Zašto, UKCeu, skrnaviš ono što je duboko privatno, jer, svojevremeno, naši porodični odnosi su služili za primjer skladnih odnosa?

Kako si Ti, „slavni“ UKCeu, pošteđen zakonski, te ne moraš odgovoriti na zahtjeve za pristup informacijama, koji su postavljeni shodno odredbama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH? Dok, u vezi s tim, u informaciji za Etički komitet bahato i ironično odgovaraš na samo 6 od bezbrojnih mojih pitanja, na koje lično nisam dobila odgovor.

Vjerujem u ljude, vjerujem u istinu, vjerujem u pravdu, vjerujem da ćeš za ono što si učinio, „slavni“UKCeu, u sadejstvu sa svojom zaposlenicom dr Džambić Imerović Lejlom, snositi odgovarajuće zakonske sankcije. Za sada ti pogoduje neprikosnovena,a nepravedna zaštita nekih poltronskih „osoba“ iz pravosudnih organa, tj. nekih sudija pojedinaca, kao i nekih kantonalnih tužilaca, a, jasno je, da te neke, ne krasi pošten, niti profesionalan odnos prema radu.

Do pobjede istine i pravde!

Autor pisma: Halilović Jasminka

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...