utorak, 27. svibnja 2014.

Evo kako se nadgleda prijem i distibucija humanitarne pomoći!

Kako ste već upoznati, ovih dana je zbog zabrinutosti velikog broja građana da pomoć neće stići do onih kojima je namijenjena, Štab Civilne zaštite Zenica formirao tim za prijem i distribuciju humanitarne pomoći. Kazali su kako će u radu tima učestvovati i predstavnik ACCOUNT-a, Muhamed Pivić iz udruženja Akcija građana Zenica.

Sve je krenulo onog momenta kada je trebalo dostaviti pomoć u hrani za evakuisano stanovništvo u zeničkoj kasarni od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD). S obzirom da je načenik općine Zenica dan ranije donio odluku o obustavljanju distribucije pomoći odredivši da će se do daljnjeg vršiti prijem u centralno skladište robnih rezervi kojih u stvari i nisu imali, Krizni štab općine Zenica nije dozvoljavao takav način distribucije, nije dozvoljavao podjelu u ruke. No, nakon pritiska javnosti donacija Kasarni u Zenici od strane CPCD je ipak obavljena bez ikakvih problema uz moje lično prisustvo.

Od tog momenta, odnosno od momenta objave da ću u radu tima učestvovati i ja kao predstavnik ACCOUNT-a, iz općine Zenica se nije niko udostojio da iznese neki plan ili da nedaj Bože okupi taj tim za prijem i distribuciju humanitarne pomoći.

S obzirom da su o svemu navedenom u mreži ACCUNT upoznati, tražili su i objašnjenje u općini Zenica. Prvi dan se iz općine Zenica nisu odazivali na telefonske pozive a drugi dan kada su se ipak odlučili javiti, rekli su im kako oni nemaju vremena nikog nazivati i kako nikom nije zabranjeno, neka dođe i neka nadgleda. Da, upravo tako je rekla Dževdana Brajić direktorica Stručne službe Vijeća i načelnika Općine Zenica.

Podsjećanja radi, samo da znate koja je to Dževdana. To je ona ista o kojoj sam pisao nakon prvih aktivnosti prve Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT, odnosno kako ću biti prvi koji je napustio mrežu odmah po osnivanju zbog saznanja da je članici pristupila općina Zenica sa svojim predstavnikom Dževdanom. Dakle, još u februaru 2013. pretpostavio sam da Dževdana nije tu zbog prevencije korupcije već da su u "toku desavanja”.

Draga Dževdana! Muhamedu Piviću nije stalo da čuje tvoj glas, Muhamed ima s kim razgovarati na telefon. Dakle, mogla si bilo koga zadužiti da pozove, ne samo mene već cijeli tim, da se sazove i iznese plan, gdje, kako, šta isl. Ako ste već formirali tim za prijem i distribuciju humanitarne pomoći valjda je noramalno očekivati i izvještaje o tome. Sudeći prema vašem dosadašnjem ponašanju vi kao da očekujete da predstavnici tima za nadgledanje prijema i raspodjele pomoći lutaju ko Maksim po diviziji i da na osnovu toga imaju i svoje izvještaje.

Kad je već tako, u mom izvještaju draga moja Dževdana, može stajati da si ti, u stvari samo jedna crna mrlja mreže ACCOUNT, tj. da direktorica Stručne službe Vijeća i načelnika Općine Zenica ne može biti dio tima Antikorupcijske mreže niti tima za prijem i distribuciju humanitarne pomoći jer je tim činom u sukobu interesa. Građanke i građani su i tražili sve navedeno upravo zato što ne vjeruju vama, ličnostima koje sami sebe ocjenjuju, nadgledaju, predlažu za nagrade naj ovoga, naj onoga. 


Dakle, ne pada mi na pamet ići u nadgledanje nečega o čemu nisam informisan gdje ide ili pak odakle je došlo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...