Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 30. travnja 2014.

Video: Kako se u preduzeću Metalno d.d. Zenica dijele otkazi!

- Jedan od načina kako ćete preduzeće gurnuti u lažni stečaj je i podjela nezakonitih otkaza zaposlenicima koji se nalaze na bolovanju! Ono što nije jasno je zašto gurati preduzeće u stečaj?

I pticama na grani je jasno da su radno-pravni sporovi protiv zaposlenika koji su na bolovanju već unaprijed dobiveni i da se takav način rješavanja „nepodobnih“ zaposlenika kažnjava novčanom presudom u korist zaposlenika u iznosima i po nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka.

Dioničko društvo za proizvodnju, montažu i promet čeličnih konstrukcija i opreme Metalno d.d. Zenica na čelu sa direktorom Semizom Šišićem po ko zna koji nemaju milosti prema zaposlenicima, ovaj put, prema zaposleniku Osmančević Hidajet-u koji se sasvim legalno nalazi na bolovanju.

Međutim, pravi razlog otkaza je jedna sasvim nova činjenica, da je Osmančević odlukom većine zaposlenika trebao biti izabran u novo rukovodstvo sindikata, i na osnovu te činjenice direktor Šišić je i dobio podršku aktuelnog sindikata za kojeg zaposleni kažu da je uvijek na strani uprave preduzeća i da su zbog toga i pokušali da se nanovo organiziraju.

Pored Osmančevića otkaz je dobio i Pezer Enes i još nekoliko zaposlenika.

Podsjećam, Metalno Zenica sa 368 zaposlenih radnika nalazi se u sastavu dioničara sa iznosima više od 5% dionica: ZIF " Big-invest grupa, ZIF "Bosfin , ZIF Mi-group, ZIF "Bonus "; Šišić Semiz, Hadžipašić Selma, Malićbegović Mirsad.

Pogledajte video:

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi