Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

subota, 26. travnja 2014.

Plenum ZDK-a: „Jedinog brata izgubio sam za ovu državu,koje se sada stidim!“

Sinoćni plenum građanki i građana Zeničko - dobojskog kantona koji se održava u fiskulturnoj sali „Bilmišće“ s ciljem kanalisanja problema građanki i građana nije prošao nezapaženo. Nakon izvjesnog vremena pojavio se i prof. dr. Dženan Skelić, psiholog i vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, koji je pročitao pismo, odnosno zahtjev za opštom amnestijom osuđenika KPZ Zenica. Nakon pročitanog pisma, prema reagovanju građanki i građana, bilo je jasno kako je očigledno promašio temu.

Tema o problemima iz oblasti zdravstva izazvala je širu diskusiju iz koje izdvajamo dio bh svakodnevnice u kojoj između ostalog možemo čuti kako su oboljeli pacijenti od teških bolesti prinuđeni da se snalaze kako znaju i umiju.

Između ostalog, ispred onih koji nemaju pravo ni na kakve lijekove o trošku ZZO pročitano je pismo u kojem se mogla se čuti poruka građanima, „dobrim ljudima“ da se ujedine.

„Mi smo bez ovih lijekova osudjeni na sigurnu smrt. Ja sam kao srčani bolesnik bio u ABiH, jedinog brata izgubio sam za ovu državu,koje se sada stidim“, istaknuto je u pismu.

Svoje interesovanje za temu plenuma iskazao je i Prim. dr Harun Drljević koji nam je kazao i kako su za ovakvo stanje u zdravstvu krive i prethodne uprave te rukovodstvo firme koje je „regrese za godišnji odmor koristilo za investicije“, a da posljedice tog i takvog stanja trpe krajnji korisnici. Na naše pitanje o dugovanjima Kantonalne bolnice Zenica, a za koja smo saznali da dostižu cca.16 miliona maraka te da su uposleni u Kantonalnoj bolnici Zenica suočeni s nedostatkom osnovnih uvjeta za rad dr.Drljević je odgovorio da ta dugovanja premašuju 21 milion maraka, a da su dobavljači najavili obustavu dostave lijekova i sredstava za rad ljekara.

Pogledajte video:


Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi