Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 23. ožujka 2014.

Vlast i policija - Konstatni pritisci na demonstrante!

Piše: Muhamed Pivić, udruženje Akcija građana 

Građani imaju jasne zahtjeve, promijeniti trenutno stanje u zemlji. Uvidjevši da su demonstracije izgubile na intezitetu sasvim je jasno da načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović neće podnijeti ostavku iako se nekoliko stotina građana svakodnevno  okuplja na platou ispred RK Bosna, odakle  kreće u protestnu šetnju ulicama grada pored sjedišta Općine i Kantona, pravosudnih institucija, te sjedišta SDP-a i SDA.  

U protestnoj šetnji  ogorčeni građani obično uzvikuju  i prozivaju one za koje smatraju da su odgovorni za stanje u kojem se nalaze a u četvrtak 20. marta policija je privela demonstranta I. Musaefendića koji je potom dobio prekšajnu prijavu zbog navodnog vrijeđanja načelnika.

Učesnici plenuma građana Zenice ošto su osudili ovakav čin putem saopštenja jasno poručivši „Načelniče, ako niste sposobni da nam se obratite, odlazite". Meliha Bajramović, portparolka Plenuma  kazala je kako je istina da se u drugim zemljama na protestima  rijetko uzvikuje nečije ime, jer su protesti namijenjeni cijeloj vladi. Međutim, u BiH je drugačija zbog nerada Suda i Tužilaštva, a taj nerad je doveo do toga da pojedinci upleteni u korupciju ostaju na vlasti i sada ti pojedinci sve češće postaju meta očajnih građana. A šta su to oni očekivali? Sigurni sam da su i oni u svojim 'pećinama' čuli za pojam anarhija. Da li oni žele da izbjegnemo anarhiju u cijeloj državi? Nadam se da žele- kazala je Bajramović.
Bajramović je, između ostalog, naglasila da su građani ogorčeni,opravdano, i da nemaju strpljenja da paze na svoj govor, prenosi avaz.

„Šta je Huso radio? Koliko se kralo i koliko je preduzeća uništio? Ja stojim iza toga i ovo nikad neću platit“, kazao je Musaefendić u neposrednom obraćanju građankama i građanima na sinoćnjem plenumu održanom u fiskulturnoj sali Bilmišće.
Pogledajte video:

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.