nedjelja, 16. ožujka 2014.

Odbojkaški klub Zenica će zbog politike službeno biti izbačen iz Super lige FBiH!

Piše: Muhamed Pivić, udruženje Akcija građana 

Možda ste primjetili da o sportu nisam nikada pisao!?
Međutim, ovo i nije samo o sportu, poruka koju dobih sa tek napravljenog fejsbuk profila, koji je izgleda i napravljen samo za ovu namjenu govori mi da je strah zavladao i da javno iznošenje mišljenja i nije tako jednostavno. U poruci između ostalog stoji: Uvaženi Muhamede možete li ovo objaviti da vide građani Zenice!

Čini mi se da Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, odnosno Vlada ZDK shvata današnji sport i sportaše kao u vicu kad je seljak otišao na derbi utakmicu Zvijezda – Partizan.

Otišo seljak na derbi ZVIJEZDA- PARTIZAN i vratio se kući pa ga pitaju kako je bilo. Kaže on:
- Vido sam nešto okruglo kad sam ušo unutra tu neka livada da znaš koliko tu ovaca može da pase!!!
Pogledam kad tu i neka mreža sa njom koliko riba tek može da se uhvati!!!
Kad odjednom izađoše na livadu neki robijaši sa crno-bjeli i crveno-bjele pruge.Posle toga ovi tu što sjedeše pored mene viknuše GOO!!
Ja pogleda niko nije go.Posle viknuše ZVIJEZDA a ja gledam kakva zvijezda usred bijela dana.
Kad viknuše posle PARTIZAN....A ja pobego deda mi bio četnik.

S ovim vicem nisam mislio reći da su naši ministri „četnik/ci“ već da smo mi ovce koje u posljednje dvije decenije biramo čobane koji se grčevito bore za vlastita primanja i po cijenu kreditnog zaduživanja. Među najbolje plaćenim političarima u Europi: osnovne plaće (osnovica) kreće im se od 3.991 KM do 4.134 KM. na koju se "dodaju" obvezni mjesečni paušal od 712 KM, topli obrok od 168 KM, naknade za smještaj, prijevoz, reprezentaciju, odvojeni život, ljubavnice, troškovi mobitela i šta sve ne.


Dakle, kada su u pitanju vlastita primanja spremni su na zaduženja i kod MMF-a dok se Odbojkaškom klubu Zenica nije u stanju pomoći sa 1.000 konvertibilnih maraka. Tako ispade da će zbog naših čobana klub sa tradicijom dužom od 60 godina, i službeno biti izbačen iz Super lige FBiH.
Naš načelnik tvrdi da je Zenica grad sporta i mladih a zbog nekih 1.000 maraka njegov klub izbacili iz lige jer momci nemaju godinama ni sendvič da pojedu.

Subota, 15. marta ostat će crnim slovima upisan u istoriji zeničkog sporta! Neslavan kraj sezone za Odbojkaški klub „Zenica“! Ekipa ovog kluba trebala je u subotu u okviru 18. kola Super lige FBiH gostovati u Lukavcu. Međutim, u zakazanom terminu u 16 sati u dvorani su se pojavili odbojkaši OK 7 Lukavac, službena lica ali ne i zenički odbojkaši. Predsjednik OK „Zenica“ Vahid Hurtić u izjavi za Sportzdk.ba potvrdio je, kako je razlog neodlaska ekipe u Lukavac – nedostatak sredstava! Hurić ističe da je klub duže vrijeme suočen sa ovim problemom ali priznaje da ima i „drugih“ razloga, o čemu će upoznati Skupštinu OK „Zenica“. „Tačno je dužni smo i kotizaciju Odbojkaškom savezu FBiH za drugi dio sezone. Taj novac uplaćuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, odnosno Vlada ZDK. 


Sada iz dobro poznatih razloga kasne, kasnili su sa uplatom i jesenas ali je nas nekoliko sakupilo novac i to uplatili da bi ekipa mogla odigrati prvio dio sezone. Istrošili smo se i ovaj put to nismo bili u prilici uraditi. Nije nam bilo lako donijeti ovu odluku ali jednostavno novca da odemo na ovu utakmicu nismo imali. I da smo posudili, do kraja lige ostale su nam dvije domaće i utakmica u Čapljini. 

Za to bi nam trebalo 1.000 KM, a za Odbojkaški klub Zenica to su ogromni novci već godinama“, kaže Hurtić. Kako saznajemo,Odbojkaški klub „Zenica“ u prvom dijelu sezone iz istih razloga nije otputovao na utakmicu protiv Gradine – Herceg u Srebrenik, tako da je izvjesno kako će klub sa tradicijom dužom od 60 godina, i službeno biti izbačen iz Super lige FBiH, te će ukoliko se uspije konsolidovati – morati krenuti iz najnižeg ranga takmičenja!

Muhamed Pivić/Sportzdk.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...