petak, 22. veljače 2013.

Divno, sjetili se da traže posao!?

Meni je najbolje rješenje, nakon teškog radnog dana, odlazak na nekakvu rekreaciju, da se čovjek ispuše, da se stres sa posla ne donosi u kuću. 

S obzirom na ograničene mogućnosti, većina nas nije u stanju priuštiti bilo kakvu rekreaciju te nam tako preostaje kratki popodnevni odmor uz TV.

“Ono što se mora nije teško” kaže stara narodna izreka, lezi i opušteno traži tv kanal koji ćete zainteresovati.

Vijest kako se u Luxemburgu sve više povećava broj azilanata je svakodnevna , ukidanje bezviznog režima.... "EU radi na ponovnom uvođenju viza Srbiji i BiH". Listam dalje i ne mogu da vjerujem.

Hiljade demonstranata za nepun sat vremena na ulicama Zenice, stupili u generalni štrajk protiv sveopšte korupcije, nezaposlenosti i sve viših stopa poreza. Večeras su zatvorene sve škole, ambulante, pa čak i manje trgovine i benzinske crpke. Život u Zenici kao da je stao, čak ni privatni liječnici i zubari ne rade, javlja FTV.



Nezadovoljni građani smatraju da ostavka načelnika općine Zenica sama ne znači ništa i traže da se raspusti općinsko vijeće.

Na demonstracije je izašlo između 15 i 16 hiljada ljudi, a skup protiče mirno. U masi se može vidjeti i transparent na kojem piše „NEĆU HUMANITARNU POMOĆ, HOĆU POSAO“.

Građani su bili prisiljeni svako malo pokretati neku humanitarnu akciju dok konačno nisu shvatili da zajedno mogu mnogo više, divno, sjetili se da traže posao, kaže komentaror koji se javlja direktno s ulice.

Protesti iz Zenice proširuju se na cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao izraz nezadovoljstva građana sveopšte korupcije, nezaposlenosti i sve viših stopa poreza, a protestima se upravo pridružuju i studenti, tražeći kvalitetnije i dostupnije studije.

Ono malo “čaršijske raje” koja je ostala na selima u kolonoma se kreće prema gradu a traktori su zaustavili saobraćaj na rondo-u Radakovo, (nesporazum oko mjesta održavanja glavnih protesta).

Na ulicama sveopšte veselje, popila se i koja piva, iaoko nisam pristalica alkohola, popio sam i ja barem dvije-tri.

Pritisak na mokraćni kanal od velike količine tečnosti vodi me pravo u kupatilo. Oslobađajući se pritiska, onako u mraku, otvorenih vrata, bez upaljenog svjetla, dok sam razgledao i razmišljao o svemu, iza mojih leđa, čuo sam glas: šta to radiš nesrećo jedna? Pišaš mi po deterdžentu!

Odjednom,trgnem iz sna a na tv-u govore “prije spavanja drmnite čašcu dvije brlje, i nikakva trzanja tikovi i budalaštine se neće pojavljivat”.

Svaka sličnost sa stvarnim likovima je slučajna ;)))



ponedjeljak, 18. veljače 2013.

I Zenica u mraku!?

Ukoliko bi se desilo da električari koji su zaduženi za nadgledanje i ispravnost mreže elektroenergetskog sistema odgovorno ne obavljaju posao moglo bi se desiti pad sistema a kao posljedica nastao bi mrak u određenom dijelu Federacije BiH, i naravno, to bi svi vidjeli i osjetili. Elektroprivreda bi razmatrala eventualnu odgovornost zaposlenih radnika na elektrodistributivnoj mreži, kao i nastale troškove a potom bi uslijedile sankcije. 

Međutim, za mrak koji je odavno nastao u dijelovima BiH usljed nerada odgovornih pojedinaca i institucija ili zloupotrebe položaja niko ne odgovara.

Korupcija koja predstavlja ozbiljan problem širom svijeta ne zaobilazi ni nas, a na institucijama i građanima BiH je da se aktivno uključe u borbu protiv ovog problema.

Da Zenica nije grad bez korupcije uvjerili su se mnogi radnici koji su zbog iste ostali na ulici, bez zaposlenja. Mnogi od njih su upozoravali na zloupotrebe položaja, kršenje zakona isl.

Nakon što su Mirsada Uzunović i Mersija Islambegović, vlasnice kioska, ostale bez egzistencije samo zato što su od bivše firme dobile kiosk na atraktivnoj lokaciji, uvidom u Ugovor o kupoprodaji kioska , da se primjetiti da su radnice imale valjano Rješenje za korištenje navedene lokacije do 01.06.2013.godine. 



Podsjećanja radi, prodavac kioska, direktorica preduzeća “Duhan” Zenica dd Zenica, Mersiha Kvrgić prodaje navedeni kiosk “Tobacco Press”-u ali , da bi se sve uokvirilo, potrebno je da “Tobacco” dobije prenos prava korištenja javne površine, odnosno lokacija na kojima se nalaze kiosci, za koje radnice imaju važeće Rješenje.

Dakle, radnice po navedenom ugovoru i njihova djelatnost ili Rješenje “smetaju” vješto planiranim radnjama tajanstvenih moćnika Zenice.

Navedene radnje se odvijaju bez saglasnosti Nadzornog odbora preduzeća “Duhan” Zenica kao i bez ponude prodaje kioska radnicama na osnovu prava preče kupnje s obzirom da su Mirsada i Mersija korisnici od 2003. godine.

Cilj - Oduzeti pravo korištenja javne površine radnicama kioska koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji!

Postavlja se pitanje ko stoji iza općinskog inspektora Harisa Pinjića koji je “terorisao” radnice sve dok pod “prijetnjom upotrebe sile” nisu napustile prostor?

Prodavac kioska, direktorica Mesiha ili neko treći zlo/upotrebom prava ostvaruju jedan jedini i osnovni cilj – oduzeti pravo korištenja javne površine radnicama kioska koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji. 


Vršenje prava radi ostvarenja nekog drugog cilja, (u ovom slučaju s ciljem uvođenja u posjed kupca na štetu radnica) a ne onog zbog kojeg je to pravo priznato, trebalo bi da predstavlja zloupotrebu prava. A, zloupotreba prava trebalo bi da je zabranjena i kažnjiva.

Zbog svega navedenog Mirsada i Mersija su pokrenule i dobile tužbu na Kantonalnom sudu Zenica protiv Federalnog ministarstva trgovine Mostar i Službe za ekonomske odnose i poduzetništvo Općine Zenica kojima poništavaju rješenje. 





Međutim, radnice nisu vraćene u posjed a kiosk je i dalje zapečaćen . Sudske presude se u principu ne komentarišu, one se sprovode, osim u ovom “slučaju” .

S toga se možemo zapitati da li će neko odgovarati za nesprovođenje sudske presude?










Šta radi Federalna inspekcija, Sipa i druge nadležne institucije?

Poznato je da vrijeme liječi rane a da li će vrijeme riješiti problem, odnosno da li će “odgovorni” čekati juni 2013 godine, dan prestanka važenja Rješenja koje posjeduju radnice, još uvijek je misterija.

Da bi pravna norma proizvodila očekivana dejstva, ona mora biti u skladu sa zdravim razumom, to znači vraćanje nezakonito zapečačenog kioska. Ono kroz šta prolaze Mirsada i Mersija po svoj prilici nije u skladu sa zdravim razumom niti je proizvelo očekivano dejstvo.

Muhamed Pivić




subota, 16. veljače 2013.

Da bi im pomogli pri donošenju odluke, mi građani pokrenut ćemo peticiju/ Inicijativu

U formi inicijative, načelnicima i predsjedavajućim općinskih vijeća svih općina na području Zeničko-dobojskog kantona premijer Vlade ZDK-a Fikret Plevljak je uputio pismo u kojem podsjeća na hrabri čin Srđana Aleksića iz Trebinja. 

Premijer je kazao kako sjećanje na Srđana treba da se zadrži u općinama Zeničko-dobojskog kantona, kao kičme BiH, u nazivima ulica, ustanova ili drugačijim obilježjima.

Svaka općina u Zeničko-dobojskom kantonu treba odati priznanje Srđanu Aleksiću, saopšteno je iz Press centra Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Šta reći osim, svaka čast premijeru! Sada treba općine da se pokažu a da bi im pomogli pri donošenju odluke, mi građani pokrenut ćemo peticiju/ Inicijativu da jedna od ulica grada Zenica ponese ime Srđana Aleksića.

Peticiju možete potpisati ovdje ali će ista biti organizovana i na ulicama grada Zenice.



srijeda, 13. veljače 2013.

Iako će nekima biti veliko iznenađenje - gesta je za svaku pohvalu!

Inicijativa za osnivanje Fonda za liječenje teško oboljele djece!

Vijest da je zastupnik SDA u Skupštini Zeničko dobojskog kantona,Jasmin Imamović,inicirao formiranje Fonda na nivou kantona koji bi pomogao u liječenju teško oboljele djece ulijeva dozu optimizma da će se nešto i učiniti po tom pitanju.

Vjerujem da su mu namjere iskrene i da i on doista vjeruje “da se na nivou Kantona može oformiti Fond,čime bi se kvalitetnije i na sistemski način pomoglo porodicama da svoju oboljelu djecu mogu poslati na operacije u inostranstvo,jer za neke od njih u našoj zemlji još uvijek nema uslova”.

Posljednjih godina mnogo se govori o sve većem broju teško oboljelih koji su primorani tražiti liječničku pomoć za koju u većini slučajeva nisu u stanju obezbjediti finansijska sredstva a građani su prisiljeni svako malo pokretati neku humanitarnu akciju.

Iskreno se nadam da će Imamovićev prijedlog, odnosno inicijativa posvećena unapređenju zdravlja prevenciji i rešavanju jednog od gorućeg problema građana naići na razumijevanje i drugih političkih stranaka i njihovih zastupnika.

Moram priznati, iako će nekima biti veliko iznenađenje s obzirom da sam u većini slučajeva kritičan, Imamovićeva gesta je za svaku pohvalu.



nedjelja, 10. veljače 2013.

Grad Zenica bi trebao biti “ničiji ili svačiji”!

Postavljanje bilborda na javnim površinama uvijek se masno plaćalo….
Grad Beograd će u narednih deset godina od taksi za postavljanje reklamih panoa po prestonici inkasirati više od deset miliona eura.
Kod nas su bilbordi zaista dosta načičkani, zbog cijena svakodnevno se mijenjaju, osim jednog, koji se nalazi na soliteru u centru grada (iznad DM marketa).
Pitanje kako se riješila dozvola za postavljanje reklame, koja se dobija u općini je lagano.
Možda je zanimljivije ko je nosioc ugovora(predstavnik ulaza, upravitelj, stanari) – preko koga bi općina trebala ganjati porez za reklamu.
Pitanje koliko je (i da li je uopšte) SDA platio korištenje javne površine za neviđeni džambo-bilboard još je zanimljivije zbog činjenice da se on ne skida 5 mjeseci poslije izbora, a suludo bi bilo vjerovati da je SDA cijelo ovo vrijeme plaća 'zakupninu'.
Pa onda urbanistička saglasnost, pa onda pitanje šta radi inspekcija, ona ista koja ovih dana i po Zenici nemilosrdno ubire harač jer je premijer Federacije naredio.

Grad Beograd će zaraditi više od deset miliona eura. A koliko će grad Zenica?

Grad Zenica bi trebao biti “ničiji ili svačiji”, nikako samo jedne političke opcije. Zar ne bi bilo logičnije, da se recimo, putem javnog konkursa, koji bi trebala općina raspisati na određeni period, traži najbolji ponuđač.

Tako bi svi imali priliku ponuditi ili reklamirati proizvod a cijena iznajmljivanja bi bila u zavisnosti od veličine i zone u kojoj se nalaze.
Ma…. jednostavno, nema reda u njihovom postavljanju, a nekad se ne uklapaju u ambijent, bodu u oči, poput navedenog a možda se i neki prolaznici osjećaju nelagodno kad ih gleda “odozgo”.

Pošto se naši vijećnici (a ima ih 31) nemaju vremena baviti “milionskim iznosima” (ko bi onda 7 sati zasjedao na tematskim sjednicama koji na kraju nemaju zaključak) mi građani smo (32-vijećnik), možemo valjda postaviti pitanje koje se tiče nas i našeg novca.

utorak, 5. veljače 2013.

Mirno spavajte, općinari Zenice se bore protiv korupcije!

Prateći aktivnosti prve Antikorupcijske mreže u BiH ACCOUNT siguran sam da ću biti prvi koji je napustio mrežu odmah po osnivanju.

Još za vrijeme moje prve posjete informativnoj sesiji ACCOUNT-a koja je održana u Zenici bilo je očigledno da je skup “zloupotrijebljen” za samopromociju pojedinaca u svrhu predizborne kampanje.


No, nakon današnjeg saznanja da je članici pristupila općina Zenica sa svojim predstavnikom Dževdanom Brajić, direktoricom Stručne službe Vijeća i načelnika Općine Zenica, mišljenja sam da će građani biti ohrabreni za konkretno djelovanje ali u suprotnom smislu.

Direktorica Stručne službe Vijeća i načelnika Općine Zenica, na sastanku u Sarajevu naglasila je da Općina radi upravo na prevenciji korupcije i da stoga daju punu podršku Acountu.

Gospođo ili gospođice Dževdana, da li je iko iz općinske administracije predstavio mehanizme koji se primenjuju u opštini Zenica i koji, između ostalog, sprečavaju korupciju u našoj lokalnoj samoupravi?

Ne znam na osnovu čega je Općina Zenica odabrana kao sredina najpogodnija za realizaciju projekta 'Gradovi bez korupcije – gradovi sa budućnošću', kojeg provodi Institut Svjetske banke i Fondacija za lokalni razvoj kada je i pticama na grani jasno da je ovo upravo suprotno “grad korupcije” i “grad bez budućnosti”.

Svim ostalim članicama svako dobro, mogu zamislit' kako ce bit' funkcionalna antikorupcijska mreža nakon uključivanja općinskih i kantonalnih kadrova, stručnjaka raznih profila... 


Ko zna, možda je u pitanju samo da su u "toku desavanja”.

Podsjećanja radi, video detalji sa informativne sesije ACCOUNT-a koja je održana u Zenici 13.09.2012. u sali PRIVREDNE KOMORE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA


ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Kome treba lokacija preko puta Union banke u strogom centru Zenice?

Mirsada Uzunović i Mersija Islambegović, vlasnice kioska, ostale su bez egzistencije samo zato što su od bivše firme dobile kiosk na atraktivnoj lokaciji.

Naime, nekadašnje radnice zeničkog Duhana kojima je ova firma, da bi namirila dugovanja, dala ovu trafiku, radile su u kiosku preko 20 godina.

Kazale su da lokaciju neće da prepuste u ruke Tobaco pressa, koji je prije dvije godine kupio sve lokacije nekadašnjih Duhanovih kioska.

Kome treba lokacija preko puta Union banke u strogom centru Zenice? MULAHASANOVIĆ EDINU DIREKTOR-u DUHANA SARAJEVO, inače dobrom prijatelju “prijatelja” iz vladajuće stranke ili po običaju, nekom trećem, koji je uobičajeno u sjeni?

“Mi Zeničani nemamo šta tražit u Zenici jer s mafijom se teško borit” jedan je od odgovora građanki i građana, na pitanje zašto se ne organizuju.

Mirsada i Mersija su se organizovale i krenule u pravnu bitku.

Zakup od firme doo “Duhan Zenica” Mirsada i Mersija dobile su 2003. godine. Obraćale su se Općini Zenica da sklope novi ugovor o korištenju, međutim pojavljuje se Tobaco press, koji je prema izjavama radnica otkupio dionice od direktora Duhana Sarajevo, koji je inače i većinski vlasnik Tobaco press-a.

Vlasnik Tobaco press-a šalje općinskog inspektora Harisa Pinjića koji “teroriše” radnice kojima je Duhan doo Zenica dužan 30.000 KM na ime neisplaćenih plata da napuste kiosk . Tu počinje “bitka” radnica koje su, usput kažu, viđale navedenog inspektora u Duhanu Zenica kod direktorice Mersihe.

“Općina nam ukinula rješenje za rad žalili se Kantonalnom sudu koji sve vraća na početak bez prava žalbe a u međuvremenu smo tužili i Duhan i Tobako presss. Direktorica Mersiha Kvrgić bez znanja Nazornog odbora je prodala Tobaku kioske a mi smo u objektu više od 10 god i trebale smo da imamo pravo preće kupnje”, kazala je jedna od radnica.

Da li će advokat Josip Bašić dokazati navode radnica i vratiti ih u posjed zavisi od toga kome treba lokacija preko puta Union banke u strogom centru Zenice?

Poznato je da današnja vlast obično dobiva ovakve slučajeve jer imaju i novca i vremena kojeg obični građani nemaju.

Zapečati radnju, uništi protivnika finansijski nebi li popustio mogao bi biti moto za dobivanje atraktivne lokacije.


Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...