Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 14. srpnja 2013.

Načelnik Zenice provodi politiku 'Naše stranke'!?

Nakon što je Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović potvrdio da je na nedavnom sastanku kod federalnog premijera Nermina Nikšića, razmatrana inicijativa da se na federalnom nivou donese Zakon o gradovima kojim bi sve opštine koje su sjedišta kantona dobile status grada, zanemarena je činjenica da je Vlada Federacije BiH još 2007 godine, (naravno, pred općinske izbore 2008) utvrdila i u parlamentarnu proceduru slala nacrte zakona o uspostavljanju grada Zenica i grada Jajce.

Dalje se u informaciji kaže da su načelnici ukazali na brojne prednosti koje bi donijela transformacija osam općina u gradove, kako u privrednim, tako i u ostalim sferama života gdje ponovo izostavljaju važnu činjenicu tj. da „nije potrebno osigurati sredstva iz Budžeta Federacije BiH“, dakle, sve na teret pomenutih općina, kao i indicije da je posrijedi ponovna kandidatura postojećih načelnika. Naime, u slučaju da općine dobiju 'status grada' trenutni načelnici koji su se već tri puta kandidovali bi imali pravo 'čista obraza' po četvrti put se kandidovati, jer se radi o kandidatu za gradonačelnika.

Zapravo, Inicijativa „Pravo na grad“ – davanje statusa grada Sarajevu, Zenici i Tuzli je dio prošlogodišnjeg programa 'NAŠE STRANKE'.

„Imajući u vidu ustavnu i političku neuređenost zemlje, predstavnici i predstavnice NAŠE STRANKE će u roku od šest mjeseci pokrenuti inicijativu za davanje statusa grada jedinstvenim urbaniziranim sredinama kao što su Sarajevo, Zenica i Tuzla, uključujući i vraćanje svih nadležnosti koje im kao potencijalnim razvojnim metropolama pripadaju. U skladu sa ovom inicijativom, NAŠA STRANKA će do kraja mandata nadležnim upravama Sarajeva, Zenice i Tuzle prezentirati plan jasnog definiranja nadležnosti i pravnog statusa ovih gradova, te u tom smislu upotrijebiti sva moguća demokratska sredstva kako bi se što prije došlo do racionalnog i prihvatljivog rješenja“ glasilo je obrazloženje NS.

Ne čini li vam se da načelnik Zenice provodi program 'Naše stranke'? Bravo načelniče, konačno duvamo u jednu... :) Vama vaša sela, udružite ih u jednu općinu, a nama ostavite 'naš grad'.

Pogledajte i video prilog , komentar Svetlane Cenić, ekonomske analitičarke i eksperta za javne finansije

Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Popularni postovi