Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

petak, 14. lipnja 2013.

U Bosni i Hercegovini se vodi “rat” između ruralnog i urbanog ali i ‘ebe lud zbunjenog!


Kako drugačije nazvati poslednja dešavanja? Podsjetit ću i izdvojiti samo neka:

U usvojenim zaključcima NSRS gdje “Niko nije bio protiv, (pametnima je i išaret dosta i shvatit će zašto je naglašeno da niko nije bio protiv), najoštrije osuđuju blokadu u kojoj su kao taoci držani strani diplomati i državljani, zaposleni u institucijama BiH, politički predstavnici u Parlamentranoj skupštini, Vijeću ministara i mnogi drugi. Takvim djelovanjem je, kako je navedeno, načinjena ogromna šteta interesima BiH, a posljedice će snositi građani u oba entiteta.

Protesti su dali rezultat: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je privremenu odluku o početku izdavanja jedinstvenog matičnog broja, što je omogućilo odlazak male Belmine na liječenje.

Sretan epilog jedne drame – odnosno njezina prvog čina, jer ključni nastavak se odigrava u bolnici u Tübingenu – otvorio je jedno drugo pitanje: Gdje se i na koji način donose odluke o tome koji se građanin ove zemlje može u inozemstvu liječiti o trošku zdravstvenog osiguranja.

Jedna članica Facebook grupe “Hoćemo JMBG za našu DJECU – Banja Luka” je, naime, napisala: “No nije mi promaklo da, gle čuda neviđenoga, (za Belminino liječenje u Njemačkoj, op. ur.) nije bilo potrebno prikupljanje novca” Copy/Paste: "Važno je napomenuti da Federalni fond zdravstvenog osiguranja stopostotno pokriva troškove odlaska, boravka na klinici i liječenja u skladu s njihovim redovnim procedurama, u sklopu tzv. vertikalnog programa. Stoga nema potrebe za prikupljanjem bilo kakvih sredstava u tu svrhu, što je važno kako ne bi došlo do određenih zloupotreba".

Kakav "Vertikalni program"? Dalje nastavlja: postavlja se pitanje ko su ti ljudi koji odlučuju čije dijete ima pravo na život, a čije ne, kakva je to komisija? Ko to glumi Boga? Je li moguće (pošto koga god sam pitala, niko nikad nije čuo za taj "Vertikalni program") da su namjerno javnosti prešućivali postojanje istog jer su "kontigent mjesta" čuvali za svoje potrebe i svoje štele?

Nakon što smo neko veče vidjeli prepoznatljivo lice televizije OBN Mimu Šahinpašića u kojem izdvaja neke od izjava nacionalista poput one od Aleksandre Pandurević i ugroženosti Srba u Sarajevu, nije ostao dužan ni našem sugrađaninu parlamentarcu Jasminu Duvnjaku za kojeg je kazao da je slao ratne poruke sa društvenih mreža.

I dok mnoge organizacije i pojedinci širom svijeta daju podršku građanima BiH u ostvarivanju prava na identitet (JMB), u organizaciji nekoliko desetina nevladinih organizacija i udruženja građana danas je u Zenici na trgu Alije Izetbegovića tačno u podne održan i prvi skup podrške za ''mir i jedinstvo u Republici Turskoj''.

Skup je održan u povodu višednevnih protesta u Istanbulu i drugim gradovima Turske, a iskazana je nepodijeljena podrška turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu i turskim vlastima.

Učesnici skupa podrške, njih oko 150, nosili su transparente "Stabilna Turska, stabilna Evropa", "Mir u Turskoj, mir u svijetu", "Turska i BiH do vječnosti zajedno", "Podrška legalno izabranoj vladi na čelu sa Tayyipom Erdoganom" i "Neka vječno živi bratstvo i sloga turskog naroda".

Za kraj, u utorak, 18. juna, ispred zgrade Parlamenta BiH nastupit će devet bh. bendova, koncert bi trebao trajatiod 17:00 do 22:00 sata.

Na petosatnom koncertu nastupit će Frenkie, Dubioza kolektiv, Letu štuke, Zoster, Skroz, Dvadesetorica, Grof Đuraz, KZU ole ole & PZU oje oje i Billy Andol.

Bendovi su se okupili oko ideje da ugroženim parlamentarcima svojom muzikom pruže bar malo utjehe i podstreka za efikasniji rad i brže donošenje zakona, stoji u Facebook grupi JMBG za sve.

Neko prije, neko kasnije ali jednog dana ćemo shvatiti u ime koga ili čega. “Jednog dana” sve se shvaća.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi