Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 30. lipnja 2013.

Molitvom do posla!?

Možemo li molitvom doći do tako nedostižnog posla?

Jedna izreka kaže da “ljude ne uznemiravaju stvari same po sebi, već način na koji ih posmatraju.” Iako nam se ne dopada, loše stvari se ipak dešavaju. Kažu da sto posto loše ili grozno ne postoji! Negdje sam pročitao da ako uvjeravate sebe da je nešto grozno onda kada je samo nepovoljno i čvrstim ubeđivanjem da je to grozno uvodite sebe u stanje depresije. Ne, ovo što se dešava nije stanje depresije ali je ipak grozno.

Ne možete plaćenom kampanjom prikazivnja uspješnih i “privilegovanih” Zeničana vratiti vjeru u naš grad svima onima kojima je poljuljana u godinama iza nas, jer pobogu brate, to je tek nekoliko privilegovanih.

U gradu u kome mladi nemaju nikakvu perpsektivu, ne možete hiljadama ili milionima tona asvalta i betona, odnosno izgradnjom saobraćajnice GGM-a vratiti vjeru u naš grad, jer pobogu brate, nisu svi mladi neimari.

U gradu gdje su uposleni rijetki i privilegovani ne možete odobravanjem “privatne” izgradnje vjerskog objekta vratiti izgubljena radna mjesta nekoliko hiljada zaposlenih, jer pobogu brate, previše je uništenih preduzeća. Molitvom, koja je religiozni čin izgovaranja određenog teksta, u kojem se vjernici obraćaju Bogu ne dobiva se posao, zato postoji Biro za zapošljavanje ali se u našem gradu ipak zapošljava na telefonski poziv.

I na kraju, kažu tamo neki ,da kad nam neko “DADNE” novac za npr. za izgradnju vjerskog objekta ne možemo mi njemu naređivat šta će sa svojim novcem, moramo tako i uradit…..Draga gospodo! Ne može taj neko da "DADNE" i određuje gdje ću i šta ću uradit u svojoj kući, inače neću prihvatit taj novac. Po njihovom ispade da može neko doći s novcem da uloži u džinovski spomenik prcastom Draži Mihajloviću, jer pobogu brate, to je njegov novac,ne možemo mi određivat šta će on s novcem raditi. E 'bem vam razmišljanja vaša i pravdanja da je to njegov novac. Nek' ide s istim tim novcem i nek' gradi gore u Babinu šta hoće.

Našem gradu nedostaje preduzeća a vlast je dužna naći načina za pravljenje poslovnog ambijenta s ciljem bržeg zapošljavanja. Pravljenjem “svetišta” od grada nećemo doći ni do kakvog poslovnog ambijenta, već do već viđenog, partijskog zapošljavanja.

Hallali brate, al’ tako je…

NAPOMENA: Za one koji nisu iz Zenice, “Babino” je skup sela uz Babinu rijeku, okolina Zenice


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi