Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

četvrtak, 4. travnja 2013.

Ugledajte se na Zeničane “gospodo” !

Sudeći po svemu što se dešava u glavnom gradu, najbolje bi bilo da se radnici Gras-a ugledaju na Zeničane, odnosno na radnike "Zenicatrans - prevoz putnika”, preduzeću koje ima oko 190 radnika a poslove obavlja s 54 vozne jedinice. 

Tu i tamo dešavaju se nepravilnosti za što odgovornim smatraju upravu preduzeća koje je u vlasništvu Općine Zenica ali uglavnom šute.

Radnicima Gras-a kasne tek dvije plate i diglu frku, radnicima Zenicatransa duguju mnogo više (možda čak i šest plata) al’ se ne bune.

Građani Sarajeva onako nezadovoljni kažu da će doći pred centralu Grasa i izbaciti vozače i direktora napolje.

Zeničani znaju završiti u Kantonalnoj bolnici Zenica sa prelomom rebara kada autobus naglo zakoči na pješakom prijelazu, međutim, ne pada im na pamet da zbog toga biju direktora ili vozače.

Vlada Kantona Sarajevo naredila je procesuiranje odgovornih iako je i sama kriva za stanje u firmi, neisplaćene plaće i neuplaćene doprinose, jer im se svake godine servira izvještaj o poslovanju.

Nikako da se ugledaju na Zeničane, da to urade na zakonit način i prikažu da su radnici uništili sami sebe. 

Kupite im deset novih tramvaja kineskog proizvođača i sačekajte da vrijeme uradi svoje!?

Nakon što su Zeničani “dobili” deset novih autobusa kineskog proizvođača "Higera" vrijednosti 2,2 milijuna KM, a sredstva su osigurali po 50 posto, Općina Zenica i "Zenicatrans - prevoz putnika" putem kreditnog zaduženja, pretpostavka je da će vrijeme uraditi svoje.foto: ilustracija 7 dana.info

Naime, pored činjenice da je poslovanje ovog Javnog komunalnog preduzeća sa iskazanim gubitkom od 1,35 mil. KM teško je biti optimista da će biti u stanju plaćati dospjele rate za kredite. 


Nakon svega, Zenički načelnik smatra da su radnici svojim tužbama na ime razlike plata iz ranijeg perioda prema kolektivnom ugovoru ozbiljno ugrozili opstanak ovog javnog preduzeća. 
Pa da, oni bi plaće po kolektivnom ugovoru i još da i rade…. Prema mišljenju načelnika oni bi trebali “da prestanu razmišljati da će odnekud dobiti para”. 

 Tu se “nameće” zaključak, da bi bilo najbolje da pristanu na isplatu minimalnih plaća jer i ako dođu u situaciju da ih prodaju privatniku, ionako će im plaće biti minimalne.

Vi bi pravednije društvo? Pravednije društvo je socijalistički i komunistički cilj, htjeli ste kapitalizam i demokratiju! Eto vam ga!

Dakle, prestanite razmišljati o platama, inače slijedi promjena politike u oblasti javnog prijevoza…


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.