petak, 29. ožujka 2013.

Zenički projekti sve više misteriozni!

Izgradnja zeničkog internata za djevojke i djevojčice mogla bi se ubrojati u niz misteriozni dogadjaja ili projekata koji čekaju racionalno objašnjenje. 

Naime, vijećnici Općine Zenica juče su jednoglasno odobrili ugovor o zajedničkom pothvatu, potpisan između Fondacije Turk-Bošnjak, kulturni centar i načelnika Zenice, Husejina Smajlovića, kojim se ovaj turski centar obavezao na finansiranje izgradnje zeničkog internata za djevojke i djevojčice slabog imovnog stanja s područja općine Zenica u Radakovu.

Kažu da nisu sigurni dali će projekat donijeti korist Zenici od 100 miliona, 70 ili 50 miliona ali u svakom slučaju donijeće neprocjenjivu vrijednost u finansijskom smislu. 


Čak i onima koji se amaterski bave istraživanjem i odgonetanjem zeničkih “misterioznih” događaja posve je jasno da se iza brda nešto valja.

Dan nakon sjednice vijeća nemoguće je doći do informacije tačne lokacije koju općina Zenica nudi investitoru iako su vijećnici posjedovali materijale može se zaključiti da ih i nije baš zanimalo gdje će se graditi navedeni internat.

Zašto je bitna lokacija? Bitna je jer je juna 2010 godine u Radakovu već najavljena investicija od 9 miliona eura na 9.000 kvadrata u novu zgradu Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, za koju je izdana građevinska dozvola. Dakle, zemljište oko džamije u Radakovu je već ranije “ zauzeto”.

Od svega navedenog bilo bi pozitivno ako bi se koristio dio imovine Komrad koje je udaljeno cca 100 metara, a raspolaže sa zemljištem u jednom komadu površine od 11.000 m².
Podsjetimo se samo nekih projekata koji danas izgledaju sablasno, nisu nikada ni započeti ali i onih u kojima su investitori odustali. U maju 2008. godine ozvaničen je početak radova na kompleksu Sultan-Ahmedove džamije koji danas zjapi prazan, radovi obustavljeni, valjda zbog nedostatka novca.

Zatim, memorandum o razumjevanju između opštine Zenica i Katransgas AG sa sjedištem u Švajcarskoj potpisan je 19. marta 2009. godine , dok je ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan tri mjeseca kasnije, 3. juna 2009. godine. Iako se predstavljalo da je projekt vrijedan oko 250 miliona eura, nakon izvjesnog vremena mediji pišu da je načelnikov strateški partner bankar sa tri marke na računu.

U aprilu će druga godina od potpisivanja Ugovora od strane općinske administracije i „MLM“ Group d.o.o. Zagreb o uklanjanju otpada i sanaciji deponije industrijskog otpada Rača.

Ugovor je ostao samo mrtvo slovo na papiru. Općinska administracija još uvijek ne iznosi u javnost da se preduzeće povlači . te dali je pojedincima ovakvim primjerom namjerno ili slučajno dozvoljeno sticanje nelegalnog profita.

I dok vijećnici koji su posjedovali materijale dižu svoje ručice za odluku a ne znaju gdje će se graditi navedeni internat, jedino što se može dodati je facebook status uvaženog prof. Akifa Smajlovića, u kojem kaže:


KRIVI STE! 

1. Za katastrofalne ODLUKE koje imaju nesagledive posljedice na zdravlje Zeničana. Odluka o Regionalnoj deponiji Mošćanica , čime je zauvjek izgubljen Džulanov potok koji je mogao pitkom vodom snadbjevati 10000 stanovnika Zenice. Na to Vam je ukazivao prof. dr Mustafa Omanović i OTPOR/

2. Odobravanju rada koksare koja zapošljava samo 140 radnika . Posljedice su dugotrajne jer ne postoji tehnološki način za prećišćavanje sumpordioksida i benzola . Upravo zbog toga je na stotine naših sugrađana oboljelo od emfizema i karcinoma pluća . /Prijedlog prof. dr Omanovića i OTPORA je bio da se koks nabavlja iz Lukavca/.

3 .Nezakonite dodjele koncesije za izgradnju HE Vranduk na području Nacinalnog spomenika BIH. Zbog geoloških istraživanja došlo je do obrušavanja dijela zidina tvrđave.

4 Nezakonite dodjele koncesije za HE Janjići bez javne rasprave na što vas obavezuje Arhujska konvencija čiji je potpisnik BIH.

O mini HE Bistričak raspravljali ste 45 minuta a koncesiju za HE Janjići dali ste bez ijedne diskusije uz suzdržane vijćnike SBB-a.

Žalosno je da u Vijeću sjede i ljekari koji su podržali sve ove projekte a mogli su se ugledati na dr Drljevića.

O kriminalu u Općini drugi put.

ONO ŠTO JE SIGURNO AKO NEDAJ BOŽE NEKO OD MOJE FAMILIJE I UČENIKA OBOLI ZBOG VAŠE NEMARNOSTI I NEPISMENOSTI SIGURNO ĆU VAS TUŽITI.

Na kraju Općina je javna ustanova i kao građanin koji kroz porez finansira vaš ne/rad zahtijevam da pozdravljate građanski a ne vjerskim pozdravom.







Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...