nedjelja, 10. ožujka 2013.

Nema jonizirajućeg zračenja na deponiji Rača u Zenici


Prema izvoru glas-a Srpske, odnosno pisanju portala ekapija.com, nema jonizirajućeg zračenja na deponiji Rača u Zenici!

Na lokaciji industrijske deponije Rača kod Zenice nije nađeno ništa što bi ukazivalo na povećanu brzinu doze jonizirajućeg zračenja u odnosu na prirodni fon, potvrđeno je u Regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH. 

Na ovoj lokaciji je navodno prije izvjesnog vremena odložena određena količina vatrostalne opeke koja pokazuje visok stepen radioaktivnog zračenja. 

Ista opeka je, kao građevinski materijal, navodno dospjela i u druge dijelove BiH.

Iz Agencije su saopštili da su o ovoj problematici upoznati nakon dopisa Tužilaštva BiH, na osnovu anonimne prijave da se na području opštine Zenica vrši neovlašteno skladištenje i promet radioaktivnim otpadom.

- Pošto je po Zakonu o radijacijskoj i nuklearnoj bezbjednosti u BiH radioaktivni otpad u nadležnosti Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost naš je inspektor u pratnji Licenciranog servisa Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH izašao na teren i posjetio navedene lokacije - rekao je direktor agencije Emir Dizdarević.

Iz izvještaja Licenciranog servisa, ističe on, vidi se da na terenu nije ništa nađeno što bi ukazivalo na povećanu brzinu doze jonizirajućeg zračenja u odnosu na prirodni fon.

Federalni zavod za agropedologiju, takođe, ne raspolaže saznanjima da je na lokaciji industrijske deponije Rača kod Zenice prije izvjesnog vremena odložena određena količina vatrostalne opeke koja pokazuje visok stepen radioaktivnog zračenja, te da je došlo do kontaminiranosti tla na ovom području.

- Što se tiče zagađenja u Zenici, radili smo ispitivanja, ali više sa aspekta uticaja "Arcelor Mitala" i emisije gasova iz zeničke Željezare na zemljišta - rekao je pomoćnik direktora Zavoda za agropedologiju Ejub Trako.

On kaže da, generalno, prema ispitivanjima Zavoda kontaminiranog tla nema, ali da postoje onečišćenje tla koje može biti litološkog porijekla, odnosno iz samog zemljišta ili je uzrok ljudski faktor.

- Razlog nije briga o zemlji i životnoj sredini već je isključivo riječ o tome što nismo razvijena zemlja, pa nismo ni zagađivali naša zemljišta - rekao je Trako.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...