Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

nedjelja, 10. ožujka 2013.

Nema jonizirajućeg zračenja na deponiji Rača u Zenici


Prema izvoru glas-a Srpske, odnosno pisanju portala ekapija.com, nema jonizirajućeg zračenja na deponiji Rača u Zenici!

Na lokaciji industrijske deponije Rača kod Zenice nije nađeno ništa što bi ukazivalo na povećanu brzinu doze jonizirajućeg zračenja u odnosu na prirodni fon, potvrđeno je u Regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH. 

Na ovoj lokaciji je navodno prije izvjesnog vremena odložena određena količina vatrostalne opeke koja pokazuje visok stepen radioaktivnog zračenja. 

Ista opeka je, kao građevinski materijal, navodno dospjela i u druge dijelove BiH.

Iz Agencije su saopštili da su o ovoj problematici upoznati nakon dopisa Tužilaštva BiH, na osnovu anonimne prijave da se na području opštine Zenica vrši neovlašteno skladištenje i promet radioaktivnim otpadom.

- Pošto je po Zakonu o radijacijskoj i nuklearnoj bezbjednosti u BiH radioaktivni otpad u nadležnosti Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost naš je inspektor u pratnji Licenciranog servisa Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH izašao na teren i posjetio navedene lokacije - rekao je direktor agencije Emir Dizdarević.

Iz izvještaja Licenciranog servisa, ističe on, vidi se da na terenu nije ništa nađeno što bi ukazivalo na povećanu brzinu doze jonizirajućeg zračenja u odnosu na prirodni fon.

Federalni zavod za agropedologiju, takođe, ne raspolaže saznanjima da je na lokaciji industrijske deponije Rača kod Zenice prije izvjesnog vremena odložena određena količina vatrostalne opeke koja pokazuje visok stepen radioaktivnog zračenja, te da je došlo do kontaminiranosti tla na ovom području.

- Što se tiče zagađenja u Zenici, radili smo ispitivanja, ali više sa aspekta uticaja "Arcelor Mitala" i emisije gasova iz zeničke Željezare na zemljišta - rekao je pomoćnik direktora Zavoda za agropedologiju Ejub Trako.

On kaže da, generalno, prema ispitivanjima Zavoda kontaminiranog tla nema, ali da postoje onečišćenje tla koje može biti litološkog porijekla, odnosno iz samog zemljišta ili je uzrok ljudski faktor.

- Razlog nije briga o zemlji i životnoj sredini već je isključivo riječ o tome što nismo razvijena zemlja, pa nismo ni zagađivali naša zemljišta - rekao je Trako.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.