Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 6. veljače 2013.

Ima li korupcije pri utrošku sredstava iz Ekološkog fonda ZDK?

Da li je BiH  - država u kojoj mnoge stvari funkcioniraju samo po principu medijske prozivke odgovornih, koji se tek kad svoje ime pročitaju na naslovnicama odluče prihvatiti konkretnog posla?

U “Zenici danas” informativnoj emisiji RTV ZE emitovanoj 5.2.2013god. o utrošku sredstava iz Ekološkog fonda ZDK govorio je zamjenik ministra Čizmic, meni običnom građaninu lik nepoznat.

Ne bi bilo ništa čudno da je nepoznat većini građanki i građana koji površno prate vijesti, zbog nezainteresovanosti, manjka slobodnog vremena ili zbog uticaja aerozagađenja na moć zapažanja.

Dok je uticaj zagađenja vazduha na zdravlje kardiovaskularnog i respiratornog sistema temeljno istraživan, manje se znalo o njegovom uticaju na mozak.

Naime, stručnjaci Škole za javno zdravlje pri američkom Univerzitetu Harvard tvrde da uticaj aerozagađenja na inteligenciju odgovara onom koji se registruje kod djece čije su majke u trudnoći pušile 10 cigareta dnevno ili koja su izložena trovanju olovom.

No, vratimo se Čizmiću, za kojeg moj prijatelj prof. ekolog Akif Smalović kaže da je “čovjek koji godinama sjedi na toj funkciji kao Zenički kadar,koji ništa nije učino za poboljšanje ekološke situacije u našem gradu”.

Između ostalog prof. Smajlović odgovorno tvrdi da se pare zbog nepostojanja Upravnog odbora troše ne namjenski i ostavlja mogućnost korupcije pri dodjeli sredstava uvijek istim NVO. Godinama je Čizmić jedan od najplaćenijih činovnika u Kantonu zbog rada u bezbrojnim komisijama. Krajnje je vrijeme da se javnost upozna sa načinom utroška sredstava Fonda i sa revizorskim izvještajem . Da se samo dio novca upotrebio na stavljanje filtera na kotlovnici KBZ , KPD-a a zašto ne i na dimnjak kotlovnice u Mittalu koja služi za zagrijavanje grada, aerozagadjenje u Zenici bi bilo znatno manje, piše prof.Smajlović na svom facebook profilu.

Sead Čizmić, Rukovodilac Sektora za zaštitu okoline, pomoćnik ministra

Sektor za zaštitu okoline:
U okviru ovog sektora obavljaju se upravni, analitički, stručni i drugi poslovi koji se odnose na:
· * donošenje programa zaštite okoline i njenog unapređenja,
· * koncipiranje programa zaštite okoline i koordinaciju aktivnosti na istraživanju, planiranju, finansiranju i praćenju stanja okoline,
· * praćenje stanja Fonda za zaštitu okoline,
· * pregled programa i planova iz oblasti zaštite čovjekove okoline koje kandiduju općine,
· prikupljanje, pregled i kandidiranje projekata iz oblasti zaštite okoline većih zahvata prema Federalnim ministarstvima,
· * saradnju sa nevladinim organizacijama,
· * učestvovanje u pripremi prednacrta, nacrta i prijedloga propisa kojima se reguliše oblast zaštite okoline, te predlažu potrebne mjere za njihovo sprovođenje.
Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi