Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 6. veljače 2013.

Ima li korupcije pri utrošku sredstava iz Ekološkog fonda ZDK?

Da li je BiH  - država u kojoj mnoge stvari funkcioniraju samo po principu medijske prozivke odgovornih, koji se tek kad svoje ime pročitaju na naslovnicama odluče prihvatiti konkretnog posla?

U “Zenici danas” informativnoj emisiji RTV ZE emitovanoj 5.2.2013god. o utrošku sredstava iz Ekološkog fonda ZDK govorio je zamjenik ministra Čizmic, meni običnom građaninu lik nepoznat.

Ne bi bilo ništa čudno da je nepoznat većini građanki i građana koji površno prate vijesti, zbog nezainteresovanosti, manjka slobodnog vremena ili zbog uticaja aerozagađenja na moć zapažanja.

Dok je uticaj zagađenja vazduha na zdravlje kardiovaskularnog i respiratornog sistema temeljno istraživan, manje se znalo o njegovom uticaju na mozak.

Naime, stručnjaci Škole za javno zdravlje pri američkom Univerzitetu Harvard tvrde da uticaj aerozagađenja na inteligenciju odgovara onom koji se registruje kod djece čije su majke u trudnoći pušile 10 cigareta dnevno ili koja su izložena trovanju olovom.

No, vratimo se Čizmiću, za kojeg moj prijatelj prof. ekolog Akif Smalović kaže da je “čovjek koji godinama sjedi na toj funkciji kao Zenički kadar,koji ništa nije učino za poboljšanje ekološke situacije u našem gradu”.

Između ostalog prof. Smajlović odgovorno tvrdi da se pare zbog nepostojanja Upravnog odbora troše ne namjenski i ostavlja mogućnost korupcije pri dodjeli sredstava uvijek istim NVO. Godinama je Čizmić jedan od najplaćenijih činovnika u Kantonu zbog rada u bezbrojnim komisijama. Krajnje je vrijeme da se javnost upozna sa načinom utroška sredstava Fonda i sa revizorskim izvještajem . Da se samo dio novca upotrebio na stavljanje filtera na kotlovnici KBZ , KPD-a a zašto ne i na dimnjak kotlovnice u Mittalu koja služi za zagrijavanje grada, aerozagadjenje u Zenici bi bilo znatno manje, piše prof.Smajlović na svom facebook profilu.

Sead Čizmić, Rukovodilac Sektora za zaštitu okoline, pomoćnik ministra

Sektor za zaštitu okoline:
U okviru ovog sektora obavljaju se upravni, analitički, stručni i drugi poslovi koji se odnose na:
· * donošenje programa zaštite okoline i njenog unapređenja,
· * koncipiranje programa zaštite okoline i koordinaciju aktivnosti na istraživanju, planiranju, finansiranju i praćenju stanja okoline,
· * praćenje stanja Fonda za zaštitu okoline,
· * pregled programa i planova iz oblasti zaštite čovjekove okoline koje kandiduju općine,
· prikupljanje, pregled i kandidiranje projekata iz oblasti zaštite okoline većih zahvata prema Federalnim ministarstvima,
· * saradnju sa nevladinim organizacijama,
· * učestvovanje u pripremi prednacrta, nacrta i prijedloga propisa kojima se reguliše oblast zaštite okoline, te predlažu potrebne mjere za njihovo sprovođenje.
Nema komentara:

Objavi komentar

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.

Arhiva bloga

Popularni postovi