Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

srijeda, 27. veljače 2013.

Budućnost u kojoj je psima, Romima i ostalima zabranjen ulaz!?

Putem medija objavljeno je bezbroj tekstova na temu psi lutalice, međutim prvi put se susrećemo da se dovode u kontekst psi, Romi i ostali. 

Na politička prepucavanja i ponižavanja protivnika već smo odavno navikli ali da jedna Nevladina organizacija zna iznenaditi drugu to je već nešto novo.

Naime, “Fond za otvoreno društvo” u svom magazinu za pravednije obrazovanje broj 5, pod nazivom “školegijum”, magazin pokrenut s namjerom da otvori prostor za dijalog o boljem školstvu, po svoj prilici iznenadio je udruženje građana iz Zenice “Stop ugrizu”.

Uvidjevši da vlasti malo što čine po pitanju žrtava ugriza prinuđeni da pomažu jedni drugima, kao građanin-građaninu od 2011. godine volonterski se bave zaštitom nezaštićeni i obespravljeni građana koji su doživjeli ugize pasa lutalica.

U sastavu tima udruženja pored profesora razredne nastave nalaze se i jedan pedagog, diplomirani statističar, diplomirani veterinar te bio-prehrambeni tehnolog.

Dakle, magazin pokrenut s namjerom da otvori prostor za dijalog u broju 5 ciljano ili ne između ostalog piše - Da se protiv akcije zaštite i zbrinjavanja pasa lutalica bune šinteri, to bi bilo razumljivo; od njih se traži promjena navika i prekvalifikacija. Da glas protesta dižu lovci, i to bi bi lo shvatljivo: ljudi ostaju bez besplatnih pokretnih meta. Ali kad se tome protive i rugaju nastavnici i univerzitetski profesori, s argumentom da naše društvo još nije zrelo zato i da nisu riješena ni prava ljudi, onda tu staje pamet a počinje budućnost u kojoj je psima, Romima i ostalima zabranjen ulaz”.

Ostaje nam još da sačekamo što će poduzeti ili da li će uopće reagovati iz udruženja “Stop ugizu”.

Svi do sada objavljeni brojevi "školegijuma" dostupni su na internetu, na adresi: www. skolegijum.ba/pdfPS. Moram dodati da su iz "Ugriza" bili veoma brzi, link reagovanja :http://ugriz.com/index.php/price-zrtava/82-pocinje-buducnost-u-kojoj-treba-pljuvati-na-nastavnike-i-univerzitetske-profesore
Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi