subota, 5. siječnja 2013.

Uvezati staž ili insistirati na isplati sudske presude?

Prema pisanju “Dnevnog avaza” Federalne vlasti trebale bi tokom januara završiti nacrt zakona o uvezivanju radnog staža u FBiH. 

Prema izračunu Federalnog zavoda PIO/MIO, ovim zakonom uvezao bi se staž za skoro 50.000 ljudi.

Plaćanje je predviđeno direktno iz budžeta, zatim sredstvima pribavljenim emisijom vrijednosnih papira te prodajom imovine firmi koje nisu plaćale taj dug.

S druge strane nezavisne novine dan kasnije pišu kako procedura donošenja zakona o uvezivanju staža radnicima u FBiH nije još ni pokrenuta niti su izvršene sve procjene i analize iako je bilo najavljivano da će do kraja ove godine zakon biti izdefinisan.

Odgovor iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH da procedura donošenja zakona nije pokrenuta izazvala je ogorčenje među radnicima, a u sindikatu su rekli da je obećanje da će zakon biti donesen samo još jedna obmana radnika.

Imajući u vidu sve dosadašnje najave i pisanja štampanih i printanih medija nisam optimista da će ovaj zakon biti donešen, te da je sve do sad izrečeno samo obmana.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raspisala je javni poziv za prikupljanje podataka o registriranom radnom stažu u Federaciji Bosne i Hercegovine zaključno sa 31.12.2010. godine i po tom temelju sagledavanje potrebnih sredstava za uplatu istih. Pretpostavka je da Javni poziv koji je raspisan tokom 2011 godine koristio u svrhu predizborne kampanje lokalnih izbora 2012 godine.

Ulaskom u 2013 godinu ponovo se aktualizira pitanje radnog staža koje će biti predmet prikupljanja predizbornih poena za opće izbore koji slijede 2014 godine.

Šta sve to znači za bivše radnike JP “Komrad” Zenica, koje je u stečaju od novembra 2012 godine a kojima nije uvezan staž 10-tak godina?

Na koji način izmiriti obaveze prema bivšim radnicima Komrada, po osnovu pravosnažne presude, teške oko tri miliona KM za zaostale plate i razlike plata po kolektivnom ugovoru?

Interesi radnika su različiti, donesena pravosnažna presuda se ondnosi na period 2004-2006 te je jednima staž uvezan ranije i oni su već u penziji, drugi nisu “ni na nebu ni na zemlji “ a treći nisu ni blizu penzije.

Na pitanja je teško dati odgovor s obzirom da procijenjena imovina Komrada nije dovoljna za podmirenje svih potraživanja a po svoj prilici radnici će biti ti na koje će pasti teret odluke, uvezati staž ili insistirati na isplati sudske presude.

Poznato je da se u većini članica euro zone u penziju odlazi sa 65 godina, a u Francuskoj sa 62 godine kao i da Njemačka vlada priprema prijedlog za produženje radnog vijeka i odlazak u penziju sa 67 godina života.

Ako uzmemo u obzir da je smrtnost u gradovima s visokim nivoima zagađenja veća te da je u EU prosječni životni vijek 8,6 mjeseci niži zbog izloženosti zagađenju, možemo bit’ sretni ako i doživimo 67 godina. 


Dakle, što se mene tiče, meni lično bi više odgovarao novac, da još koji dan proživimo “raskošno” s obzirom da pripadam grupi radnika koja “nije ni blizu penzije”. 





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...