nedjelja, 30. prosinca 2012.

Mi smo građani koji reaguju tek kad nam za vrat skoče!?

Društvene mreže ili blogovi pokazali su se ne samo kao sredstvo za razmjenu poruka ili besposličarenje nego i kao vrlo ozbiljan alat za promociju i širenje poruke a koji ima ozbiljan utjecaj na klasične medije ali i na način na koji oni izvještvavaju o događajima. 

Klasičan primjer širenja poruke je skandal oko “Humanitarnog koncerta” za pomoć Narodnoj kuhinji Zenica, odnosno njegov početak.

Ponosan sam činjenicom da je krenulo 12. decembra 2012.godine u 09,10 h, za vrijeme pauze za doručak, jednim običnim facebook statusom.

Naime, sedmični lokalni list “Naša riječ” objavio je jednu “bezazlenu” informaciju organizatora koncerta da je “zadovoljan prikupljenim iznosom za narodnu kuhinju” koja me je zaintrigirala i navela da podijelim svoje mišljenje putem društvene mreže.

Možda je ta informacija i trebala proći bezazleno, nezapaženo, ali nije…

Nakon nekoliko minuta primio sam telefonski poziv urednika portala doznajemo.com da razjasnimo o čemu se zapravo radi.

Potom slijedi niz medijskih naslova i izjava organizatora a kao epilog svega je sjednica Nadzornog odbora Gradske Arene Zenica, na kojoj se donosi Odluka o dodatnom izdvajanju od 6.000 KM za Narodnu kuhinju Zenica.

Pogledajte priloženi screen shot na kojem je jasno vidljivo vrijeme objave.

Javnost se raznim tekstovima i priopćenjima “obmanjuje” da lokalna vlast radi u korist građana, mi zapravo dvadeset četiri sata dnevno trpimo posljedice takve manipulacije.

Mi smo građani koji reaguju tek kad nam za vrat skoče, dotad trpimo sve moguće. Možda je i moja reakcija posljedica spletkarenja lokalne vlasti zbog koje sam godišnje “oštećen” za nekoliko hiljada maraka, ali o tome nekom drugom prilikom.

No, bez obzira na sve, drago mi je da postoji mogućnost da i mi građani možemo na neki način oduzeti dio novca toj istoj vlasti i preusmjeriti ga u Narodnu kuhinju.




subota, 29. prosinca 2012.

Konačno i jedna lijepa vijest pred novogodišnje praznike!?


 Prije nekoliko dana "BH Telecom" je raspisao zanimljiv tender. Tačnije, 26.12.2012. godine raspisan je Javni poziv za prikupljanje informacija i dokumentacije o nekretninama za potrebe BH Telekom d.d. Sarajevo direkcija Zenica. 

Činjenica je da postoji idealno zemljište površine 5.800 kvadratnih metara (imovina pod hipotekom radnika JP Komrad Zenica, tužbe za zaostale plaće i razlike plaća po Kolektivnom ugovoru), sa pripadajućim objektima u Novom Radakovu i dodatnih cca. 6.000 kvadratnih metara u vlasništvu općine Zenica.

Da li BHTelecom kupuje Komradovu nekretninu? Hoće li bivšim radnicima JP Komrad Zenica svanuti bolji dan zavisi od zakonske mogućnosti.

Podsjećanja radi, najveći dio obaveza odnosi se na doprinose i poreze, 4,38 mil. KM, a po osnovu neisplaćenih plata i tužbi radnika za isplatu razlike primanja po kolektivnom ugovoru 5,6 mil. KM.



srijeda, 26. prosinca 2012.

Korumpiranost pravosudnog sistema u Zenici!?

Sramota općinske i kantonalne vlasti koja je nijemo posmatrala kako "vlasnici" kapitala drže za taoce građanke i građane koji su se odvažili na protest danas je ponovo aktuelna. 

Naime, radi se o taocima , odnosno radnicama robne kuće “Bosna” kojima je tada onemogućeno da idu u toalet,bila im je isključena struja i voda, a ukoliko izađu iz prostorija robne kuće u nju se nisu mogle vratiti.

Naravno, završilo se na obećanjima uz posredovanje načelnika Smajlovića. 


Na osnovu sporazuma koji je tada postignut na pregovorima u Općini Zenica, prekinut je 12-dnevni protest bivših radnica robne kuće „Bosna“ i one su izašle iz objekta iscrpljene, narušenog zdravlja i prevarene.

Zbog svega navedenog sutra će ispred Kantonalnog tužilaštva Sarajevo biti organiziran mirni protest radnica “Bosanke” iz Zenice.

Radnice će ovim činom pokušati skrenuti pažnju bh. javnosti o sistematskoj korupcji u BiH.

“Bosanka” je prodana za mizernu svotu, a radnice su ostavljene na ulici – kazao je advokat Faruk Balijagić u izjavi za Federalnu novinsku agenciju.

Dodao je da je razlog okupljanja u Sarajevu “korumpiranost pravosudnog sistema u Zenici”.

- Prošli put kada su organizirale protest u Zenici bile su snimane, a kasnije privođene na saslušanja – istakao je Balijagić.




nedjelja, 16. prosinca 2012.

Humanitarni rad postaje biznis!?

Koncert Dragane Mirković za pomoć Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici u kojem se ova estradna umjetnica i humanitarka odrekla honorara u korist ugroženih Zeničana ovih dana poprima dimenzije skandala. 

Naime, nakon više od mjesec dana od humanitarnog koncerta, prema medijskim izvještavanjima tokom humanitarnog koncerta prikupljene su 53 hiljade KM, od čega se mali dio odnosio na donacije.

Sramotno je saznanje da je za dvije hiljade korisnika zeničke Gradske kuhinje ostalo tek oko 15 hiljada KM.

Troškovi zakupa dvorane, stage-a, razglasa, rasvjete i obezbjeđenja procjenjeni na vrtoglavih 38 hiljada maraka prvenstveno navode na pomisao da se koncert organizovao s ciljem pribavljanja lične imovinske koristi određenih grupa ili pojedinaca.

Aktuelne informacije su poziv nadležnoj inspekciji da “posjete” organizatore koncerta ali i da građani, napokon na djelu vide “humanost” lokalne vlasti..

Prvo javno nadmetanje za prodaju imovine JP "Komrad" d.o.o Zenica u stečaju

Na osnovu člana 101.102 i 103 Zakona o stečajnom postupku ("Sl.novine F BiH" br.29/03, 32/04), Odluke Skupštine povjerilaca od 14.11.2012.godine i Odluke Odbora povjerilaca od 01.12.2012. godine o uslovima i načinu prodaje imovine u vlasništvu stečajnog dužnika, stečajni upravnik oglašava: Prvo javno nadmetanje za prodaju imovine (stečajne mase) u posjedu i vlasništvu stečajnog dužnika JP"Komrad" d.o.o Zenica u stečaju



Usmeno javno nadmetanje održat će se u JP “Komrad” d.o.o Zenica u stečaju, na dan 22.12.2012. godine (subota) u 10,00 ul. Bistua Nova 17 (Novo Radakovo)


Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...