Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić

subota, 24. studenoga 2012.

Pored mora tema iz društvenog i ekonomskog života sad treba da se bavimo sudskim presudama?

Televizija Pink BH jednom sedmično (četvrtak 22:00 časova) emituje talk show program "Zabranjeni forum", pod motom Vaše teme, Vaš glas, Vaš Forum... 

U narednoj emisiji koja je na programu u četvrtak 29. Novembra 2012. godine tema emisije je Ante Gotovina, umirovljeni hrvatski general koji je nedavno odlukom Haškog suda oslobođen krivnje po svim optužnicama te su time ukinute nepravomoćne kazne prvostupanjske instance u trajanju od 24 godina za Gotovinu, odnosno 18 godina za Markača.

Kako bilo da bilo činjenica je da je nepotrebno komentirati sudske presude, jer se te presude u pravnoj državi moraju poštovati. Međutim, nepotrebna je i emisija s pitanjem “Da li je Gotovina podijelio BiH ?!”, jer i ako nije, nakon emitovanja jedne takve emisije veliki su izgledi da se to i dogodi.

Slučajno ili ne? Emitovanje je 29.novembra . Na taj dan u Jajcu, 1943 godine održano je Drugo zasjedanje Antifašitičkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), na kome je donijeta odluka o federalnom ustrojstvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), zemlje koje više nema. Zemlja koja je u određenom vremenu imala najbrži razvoj u svijetu, u kojoj smo imali zadovoljene potrebe u socijalnom smislu, zemlja čiji je predsjednik na sahrani imao najveći broj državnika iz cijelog svijeta u povijesti planete.

Skoro šest decenija slavljen je kao Dan Republike a kao antifašista uz svo poštivanje uređivačke politike tv Pink, mišljenja sam da nije u redu da se tog dana nameću ovakva pitanja.

Iako nema veze sa Lokalnom zajednicom u kojoj građani, posredstvom vlastitih i zajedničkih kapaciteta, pokušavaju riješiti dio svojih životnih potreba, navedeno pitanje neće pomoći u izlasku iz stanja u kojem se nalazimo.

Pored mora tema iz društvenog i ekonomskog života sad treba da se bavimo sudskim presudama na koje ne možemo uticati.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi

Na raskršću života

Na raskršću života
Ako je toliko važna etnička pripadnost i taj nekakav jebeni osjećaj nacionalnog identiteta za kojim pojedinci ili čak veliki broj njih traga stotinama godina unazad, a u tom traganju su spremni i na međusobna prepucavanja, teške riječi, prijetnje ili progone neka mi onda neko od njih objasni zašto toliki broj ljudi iz njihove etnije napuštaju svoju domovinu i okruženje u kojem su se osjećali „svoji na svome“ ? Može li se išta kupit za taj „osjećaj pripadnosti“? Zašto se na poslijetku taj „osjećaj pripadnosti“,( odlaskom iz domovine) mijenja i uzima državljanstvo druge države? Ovoj kleronacionalističkoj vlasti odgovara da se njeni građani bave sami sobom, da se vraćaju u tu daleku prošlost jer sve dok su „tamo daleko“ niko ih neće pitati za sutra. Meni je ostalo, u najboljem slučaju još nekoliko godina života i ne mislim ga trošiti na budalaštine odakle potičem ja, a odakle Bosna. Iz pi*ke materine, i ja i ova vukojebina i ovi „kreteni“ što se međusobno prepucavaju, eto odakle. Imate li posao? Osmočasovno radno vrijeme, odgovarajuću platu, slobodne dane, godišnje odmore? Ako imate, onda ništa. Shvatam, plaćeni ste da spinujete i naivne vodite žedne preko vode. Muhamed Pivić, 32 vijećnik.