Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


srijeda, 17. listopada 2012.

Performans u invalidskim kolicima !

Udruzenje osoba sa invaliditetom iz Zenice, danas je organizovalo okupljanje na Trgu BiH ispred Gradske kafane, tvz. rampa za prilaz Opcini Zenica, da bi izrazili negodovanje u vezi provedbe aktualnih zakonskih propisa iz Zakona o gradjenju i Uredbe o prostornim standardima, urbanisticko-tehnickim uslovima i normativima za sprjecavanje stvaranja arhitektonsko-urbanistickih prepreka za lica sa umanjenim tjelesnim mogucnostima.
Odrzan je perfomans sa invalidskim kolicima koja su ponudjena sugradjanima, ali
i prvenstveno nacelniku opcine, predsjedavajucem opcinskog vijeca i pomocnicima nacelnika za inspekcijske poslove, urbanizam i sluzbe za komunalne poslove, te sefu gradjevinske inspekcije, da pokusaju da savladaju arhitektonske barijere na Trgu BiH.
Razlozi odrzanja ovog preformansa su u nesprovedbi pomenute Uredbe i cinjenicama da od 2008. god. nije izgradjeno ni jedno skosenje (ne racunajuci ovo sa NDI, Banja Luka) te da se izgradnja GGM-a vodi nepropisno uz unistavanje ranije dobro rijesenih pjesackih prelaza skosenjima. Npr.: 

Kako da slijepa osoba predje na rondou? Kako da se predje s jedne na drugu starnu mostova, koji su sada "obogaceni" rondoima?!Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi